Wednesday, 30 January 2019

FUNGSI 9 AMINO ASID DALAM ESP SHAKLEE

Assalamualaikum readers. ;)

Harini ai FREE sikit so boleh curi masa untuk share beberapa fungsi asid amino yang ada dalam ESP Shaklee. ESP ni merupakan minuman protein berasaskan soya. Antara kelebihan ESP ni adalah mengandungi 9 asid amino PENTING yang TIDAK BOLEH DIHASILKAN OLEH BADAN.

Asid amino ini biasanya diperoleh daripada sumber pemakanan seharian kita. TAPI, tubuh TAK MUNGKIN dapat bekalan asid amino yang lengkap melalui pemakanan harian kita. Betul tak? 

SALAH sebab segelas ESP shaklee mampu membekalkan 9 asid amino penting ni! Hihi. Ya, segelas ESP sahaja. Mudah kan?


APAKAH AMINO ASID?


Amino asid merupakan sebatian organik yang bergabung untuk membentuk protein. Asid amino dan protein diperlukan untuk proses pembinaan sel. Kita boleh umpamakan asid amino ni sebagai bata-bata yang diperlukan untuk membina rumah.

JADI...


"Perlu tak asid amino tu?"


Kalau cuols nak tau, tubuh kita perlukan asid amino untuk membuat protein untuk membantu dalam proses :

  1. Memecahkan makanan
  2. Pertumbuhan
  3. Memperbaiki tisu dalam badan
  4. Melaksanakan pelbagai fungsi badan yang lain
  5. Membekalkan tenaga kepada tubuh




FUNGSI 9 ASID AMINO DALAM ESP

FYI, SATU HIDANGAN ESP mengandungi kandungan 9 asid amino mengikut sukatan yang disertakan di bawah. Teruskan membaca untuk ketahui kepentingan setiap asid amino yang ada dalam ESP.

1. Histidine (340 mg)
Diumpamakan sebagai metalloprotein iaitu asid amino yang boleh membawa bahan logam zat besi dan kuprum dalam darah. ESP ni kalau diambil bersama vitalea shaklee, anda boleh atasi masalah HB Low atau darah merah kurang.

Selain itu, ia juga dapat meningkatkan tahap penyerapan kalsium, menurunkan paras hormon histamine dan menangani masalah cirit-birit. Kalau cuols ambil ESP bersama Ostematrix shaklee, ia boleh bantu untuk penyerapan maksimum kalsium.


2. Isoleucine (630 mg)
Ia membantu untuk mengawal gula dalam darah untuk sintesis haemoglobin bagi menghasilkan tenaga.


3. Leucine (1160 mg)
Ia antara 3 asid amino yang berfungsi untuk meningkatkan jisim otot dan bantu pulihkan otot selepas bersenam. So, abam-abam yang berusaha nak bina otot badan boleh amalkan minuman protein ESP ni. Leucine ni juga memiliki fungsi sama seperti Isoleucine ya. (Rujuk nombor 2).


4. Lysine (890 mg)
Berfungsi untuk melakukan sistesis karnitin yang menukarkan asid lemak kepada tenaga serta berperanan menghasilkan hormon, antibodi dan enzim.


5. Methionine (180 mg)
Menghasilkan sulfur untuk metabolisme normal tubuh dan melakukan sistesis haemoglobin dan glutathione untuk melawan radikal bebas!


6. Threonine (520 mg)
Asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan asid amino lain bagi membantu penghasilan kolagen. Ia juga berperanan menghasilkan antibodi.


7. Phenylalanine (720 mg)
Asid amino ini merangsang penghasilan hormon catechlolamine yang bertindak untuk mengawal sistem saraf pusat dan saraf periferal.


8. Tryptophan (180 mg)
Asid amino terbesar yang berkait rapat dengan hormon serotonin dan melatonin yang membantu mengawal perasaan dan aktiviti tidur.


9. Valine (650 mg)
Diperlukan untuk metabolisme otot dan membaik pulih tisu yang rosak.


Sekarang dah tahu kepentingan asid amino dalam ESP untuk tubuh kan. Jom dapatkan ESP pada harga promosi. Promosi berakhir esok hari tau! Rugi kalau tak grab promosi diskaun 5% ni. Jimat berbaloi!




Berminat nak dapatkan ESP pada harga promosi beserta FREE GIFT daripada Tyaa boleh klik gambar di bawah ya.





No comments:

Post a Comment