Monday, 26 March 2018

RESIPI BUBUR AYAM MCD YANG SEDAP

Hi cuols! It 30 to 12 am while I'm typing this tapi it's okay. Tak ngantuk lagi, so Tyaa nak kongsikan resipi bubur ayam ala MCD versi advanced resipi. Rasanya sangat close! Serius cuols patut cuba resipi ni. Mudah, sedap & pastinya sihat! Hehe. Okay tak yah cakap banyak, sila rujuk resipi di bawah.

Bahan-bahan :

  1. Ayam - bahagian dada, wings & paha
  2. Beras la of course . Lol
  3. Air
  4. 1 kiub pati ayam Maggi
  5. Carrot
  6. 3 ulas bawang putih
  7. Seinci halia
  8. Lada hitam
  9. Garam secukup rasa
  10. Maggi secukup rasa
  11. Sedikit minyak bijan
  12. Ikan bilis

Cara memasaknya :
  1. Cuci beras. Masukkan air banyak² dan rebus bersama ayam. Pakai bahagian wings & paha lagi sedap rasa bubur tu! Bahagian isi dada cuols potong kecik². 
  2. Ketuk bawang putih & halia dan masukkan dalam rebusan tadi. Rebus lama² sampai jadi bubur. 
  3. Masukkan kiub pati ayam, potongan carrot, sedikit lada hitam, maggi secukup rasa & minyak bijan.
  4. Jika terlampau pekat, tambah air. Biar dia jadi cair² sikit. Sedap! 
  5. Goreng ikan bilis & tabur atas bubur yang dah siap dimasak. 
  6. Kunci pintu bilik & nikmatilah bubur ayam ala mcd gitu! 😂

Buruknya perangai. Haha! Makan lah bersama keluarga hidangan yang lazat lagi berkhasiat ni. Hehe. Feel free to share this entry kepada keluarga & kawan² anda ye. Semoga bermanfaat! 😊

Wednesday, 7 March 2018

5 TIPS MUDAH KURANGKAN BERAT BADAN

Assalamualaikum semua. Sihat ke? Semoga Allah SWT mengurniakan kesihatan yang terbaik kepada kita semua. Baiklah, berbalik kepada topik yang Tyaa akan kongsikan, Tyaa yakin rata-rata yang baca entri ni tengah usaha kaw² nak turunkan berat ye dak?

Don't worry, be happy. Tyaa akan kongsikan 5 tips mudah untuk kurus dengan cepat.

Tips pertama : Elakkan Makan Malam
Kalau cuols nak tahu, ni tips paling mudah untuk kurangkan berat badan. Badan kita memerlukan sekurang-kurangnya 4 jam untuk mencerna makanan. Lagi parah kalau lepas makan, tidur pula 30 minit kemudian. Makanan pun tak sempat dicerna, maka tersimpanlah makanan tersebut sebagai "tenaga yang tidak diperlukan" iaitu lemaks durjana.  Kalau nak makan pun, pastikan makan 3 ke 4 jam sebelum tidur.

Tips kedua : Berjalan instead of naik escalator atau lift
Lepas ni kalau pergi Mall, rajin-rajinkan lah diri untuk memperbanyakkan langkah harian anda. Tak pun jenguk lah seluruh kedai yang ada di Mall tu. Jangan balik bawak poket kosong pulak ye. Cuci mata je, jangan cuci sampai licin bersih purse korang tu! Haha! Berjalan terbukti mampu mengurangkan berat badan dengan cepat. Mulakan dengan 10 000 langkah sehari. Lepas tu, cuba konsisten buat sekurang-kurangnya 15 000 langkah sehari. Confirm cuols dapat nampak penurunan berat badan yang ketara. BTW, Tyaa cadangkab cuols pakai jam yang boleh detect langkah kaki tu, senang sikit monitor langkah harian kita betul tak? Tapi kalau rajin nak kira manually, silakan. Haha.

Tips ketiga : Hentikan pengambilan MINUMAN BERGULA
Tyaa ada kawan yang hentikan terus minum minuman bergula dan berjaya turunkan berat sehingga 10 kg! Ada kajian menunjukkan bahawa tubuh cenderung untuk membakar gula terlebih dahulu berbanding lemak. Namun, keupayaan tubuh membakar lemak adalah rendah. Tak sempat pun nak bakar lemak sedia ada dalam badan, gula berlebihan yang tak sempat dibakar tu pula bertukar jadi lemak. Maka, berkoyan-koyanlah lemak dalam badan anda. So, lepas ni cuba hentikan dulu minuman bergula. Kalau teringin sangat, beralihlah kepada minuman tanpa gula. Eh adeke? Ade tau! Minum je teh tarik fazura tu, Min Cha yang tiada gula dan pengawet tambahan. Kalo tekak teringin kopi, minum lah Min Kaffe. Sama jugak tanpa gula dan pengawet tambahan.

Tips keempat : Buat PLANK setiap hari

Tahu tak macam mana nak buat plank? Satu fakta menarik tentang plank ni adalah tubuh tetap membakar kalori walaupun anda sedang tidak aktif! Menarik kan? Buat dalam lingkungan 10 ke 15 minit untuk hasil yang memuaskan. Buat konsisten sebulan confirm turun berat kaw² tau! Ce try, nanti bagitau Tyaa berkesan tak kat cuols. But make sure buat hari² tanpa skip!

Tips kelima : Pakai Premium Beautiful (PB) korset
Tips ni cuols kurus dalam masa 5 minit atau kurang! Tak caye? Tengok bukti kat bawah ni.



Paling best, pakai konsisten sebulan dua CONFIRM kurus. Ni tips paling mudah untuk kurus serta-merta tau. Plus, korset SUPERBRAND ni tak macam korset jenama lain. Korset ni sangat selesa dipakai, terasa macam diurut-urut je badan! Terlampau selesa! Syukur sekarang Tyaa masuk bulan keempat pakau PB ni. Bawah ni testimoni Tyaa sendiri. Tyaa berjaya turunkan 8 kg dalam masa 4 bulan yahoo!!


Syukur lah dari takda perubahan. BTW Tyaa langsung tak diet atau exercise. Pakai PB je. Memang happy gile bila dapat perubahan macam ni. Sekarang, usaha nak turunkan 5 kilo lagi sebelum raya! Doakan Tyaa ye? Tips rahsia turunkan berat badan dengan PB Tyaa akan ajar pada client Tyaa through whatsapp.

Semoga tips-tips yang Tyaa kongsikan ni bermanfaat untuk cuols semua. Kalau berminat nak tahu more about premium beautiful corset, meh sembang di whatsapp.

Tyaa Mohd
Premium Beautiful Expert 
0138114483