Monday, 15 January 2018

KEBURUKAN MINUMAN 3 IN 1 TERHADAP KESIHATAN

Good morning cuols! Hihi gigih Tyaa nak buat entry baru pagi ni sebelum masuk kelas. So this is one short and simple sharing on how minuman 3 in 1 boleh membahayakan kesihatan kita.


Seperti yang terpampang pada surat khabar tu, ada banyak keburukan dan bahaya minuman 3 in 1 ni. Antaranya adalah :

  1. Setiap sachet mengandungi lebih 3 sudu teh gula. 
  2. Gula berlebihan bertujuan untuk mengurangkan pahit minuman itu.
  3. Mengandungi krimer yang boleh membahayakan kesihatan. 
  4. Mengandungi kafein yang menyebabkan rasa debar (palpitations) yang menyebabkan susah tidur malam.
  5. Setiap pek mengandungi 200 kalori. 
  6. Jumlah kalori ini bersamaan dengan 2 keping roti atau sepinggan nasi. 
  7. Jika diambil 3 paket sehari, akan mengakibatkan masalah kegemukan
  8. Kandungan tongkat ali/ kacip fatimah adalah sangat sedikit kerana ia mahal dan sukar diperoleh. 

Nampak kan betapa bahayanya minuman 3 in 1 ni untuk kesihatan? Pengambilan gula yang berlebihan setiap hari pastinya menyumbang kepada penyakit kencing manis. Especially kalau cuols ada keluarga yang ada penyakit tu. So, tak mustahil cuols juga bakal berdepan penyakit yang sama. 

Sebab tu lah pemilihan minuman atau makanan ni kena dipertimbangkan secara serius. Kena tau kandungan gula dan sebagainya sebelum ambil sesuatu produk. Payah juga bila dok office pastu xde 3 in 1. Eh apa susah. Cuols boleh aje cuba Teh Tarik Min Cha dan Min Kaffe yang terbukti tiada gula dan sangat bagus untuk kesihatan. Takde perasa tambahan, xde kolesterol, kaya dengan mineral dan magnesium, rendah asid, merupakan sumber anti oksida yang tinggi dan mengandungi khasiat garam buluh yang sangat bagus untuk kesihatan. 

Minuman ni juga sesuai untuk diamalkan oleh pesakit kencing manis. Pernah dengar tak tentang Min Kaffe dan Min Cha ni? 


Mana 1 pilihsn anda? Coffee or Tea? Yang pasti keduanya tidak memudaratkan kesihatan. Berminat nak cuba keenakan kopi dan teh kesihatan ni? Boleh hubungi Tyaa di 0138114483 ye. Okay, loceng dah bunyi. Kelas kelas. Hiks. Okay, byebye. Till then.