Thursday, 21 September 2017

TIPS MUDAH ATASI SENGGUGUT




Hi semua! Apa khabar pagi ni? Pagi ni xde class so Tyaa ambik kesempatan untuk share beberapa tips tentang cara atasi masalah senggugut. Kalau uols nak tau, Tyaa ade kawan yang terpaksa menelan pil penahan sakit untuk menghilangkan sakit senggugut tiap kali dia dtg bulan.Tapi, terlalu kerap menelan pil penahan sakit ini tak elok dan boleh mendatangkan kesan sampingan kepada tahap kesihatan kita.

Kesian tengok die menahan kesakitan sampai tahap tak boleh nak angkat dari katil! Huhu. Memang kena cuti sakit la kalau kena senggugut ni. Payah juga kan bila senggugut ni boleh mengganggu aktiviti seharian kita.  Jadi, Tyaa ada beberapa tips yang boleh anda cuba untuk menghilangkan sakit senggugut yang anda alami.


1. Minum Air Suam
Simple kan? Cuba la. Air kosong suam ye. Memang akan melegakan senggugut uols tuh.




2. Minum Air Halia
Tyaa suka air halia! Biasa tyaa ketuk je halia pastu letak madu and air panas. Kalau nak rebus pun boleh. Terpulang uols lah nak cemana hehe.


3. Letakkan botol berisi air panas di perut
Ni ala² bertungku gitu tapi kita pakai botol je! Alaa botol coca-cola tuh. Letak je air sejuk campur dengan air panas. Pastu golek² kat perut tu memang selesa tau. Hilang senggugut tuh!! Cubala kalau x percaya. Hehe




4. Ambil supplement Ostematrix atau Gla Shaklee untuk melegakan senggugut
Yang ni cuba uols amalkan. Memang tak akan ade lagi senggugut uols tu. Supplement ostematrix ni merupakan sumber kalsium. Bila kalsium dalam badan uols cukup, takkan ade masalah senggugut ni lagi. Gla pulak akan kurangkan simptom-simptom PMS tu. Tyaa memang amal GLA complex ni and syukur xde dah masalah senggugut.


In shaa Allah kalau uols amalkan salah satu tips ni, xde lagi masalah senggugut tu. Kalau nak try ostematrix shaklee atau gla shaklee wsap Tyaa di 0138114483 ye😊 Byebye! Jumpa lagi di entri akan datang okay.

Saturday, 9 September 2017

KELEBIHAN MIN KAFFE BERBANDING KOPI LAIN

Morning semua! Harini Tyaa nak kongsikan kelebihan Min Kaffe berbanding kopi lain. Tapi, sebelum tu nak kongsikan dulu pengalaman sendiri yg dulunya memang x reti minum kopi. I don't know why but I just can't tolerate with coffee! Tapi, tu dulu la. Semenjak berkenalan dengan Min Kaffe ni, persepsi terhadap kopi 100% berubah! Cewah. Bukan apa, setakat 3 minggu dh amalkan Min Kaffe ni, berat aiols dh turun 3 kilo! Haa banyak tu, bukan senang nak turunkam berat tau. Dah la aiols malas gile nak exercise! Haha

Selain tu, lately rasa lebih bertenaga jugak berbanding sebelum ni. Sebelum ni, aiols lah Sleeping Beauty yg tiada tandingan! Haha balik² kerja confirm masuk bilik pasang air-con tdo terus, LEPAS MAKAN TENGAH HARI. Mana x gemuk hari² camtu! Haha! Tapi, sekarang syukur kurang rase mengantuk and rasa lebih bertenaga dah. Pagi² kat sekolah pun xde nye nak menguap sampai mata naik atas tu. Haha! Beza sangat tau.

Okay tu yg Tyaa alami sendiri la. Sekarang ni, Tyaa nak kongsikan apa kelebihan Min Kaffe ni berbanding kopi lain. Boleh tengok gambar kat bawah ni okay. Yang ni, based on testimonies and experience daripada family dan kenalan Tyaa yg turut mengamalkan Min Kaffe ni.














Banyak kan kelebihan Min Kaffe ni, beza sungguh dengan kopi yg kita minum sebelum ni yg lebih kepada kepuasan kita je. Maksud Tyaa sekadar sedap je la. Min Kaffe ni berkhasiat sebab ade garam buluh sekali. Garam buluh ni banyak gile kebaikan die untuk kesihatan. Sebab tu bila minum Min Kaffe ni, macam² penyakit dapat diatasi. Kalau uols nak try Min Kaffe ni, whatsapp je Tyaa okay. Sebarang pertanyaan tentang Min Kaffe ni pun boleh je uols direct whatsapp Tyaa, xde masalah. Baiklah, sekian sahaja perkongsian untuk entri hari ni. Bye bye! 

Tyaa
013 8114483



Tuesday, 5 September 2017

CARA UNTUK MENGHILANGKAN SENGGUGUT

Hello! Mungkin anda masih tercari-cari lagi cara untuk menghilangkan senggugut paling mujarab kan? Sakit kan bila senggugut ni. Kadang sampai berguling atas katil nak tahan sakit senggugut ni. Tak pun kena statik je jadi batu atas katil x boleh gerak langsung! Haha. Dengar je ngeri betul. Syukur Alhamdulillah Tyaa xde masalah senggugut ni. 

Ha, apa kata uols try amalkan Herba Maharani untuk atasi masalah senggugut uols tu. In shaa Allah, kesan seawal sebulan lepas uols amalkan. Herba maharani ni bukan sahaja dapat menghilangkan senggugut, tapi banyak lagi manfaatnya untuk kesihatan dalaman wanita. Uols boleh scroll entry kat bawah ni untuk lihat tentang kelebihan Herba Maharani ni. 



Jangan risau, Herba ini selamat untuk dimakan oleh wanita yang belum berkahwin juga. Ade je customer Tyaa yg belum berkahwin tapi amalkan herba maharani ni untuk atasi masalah senggugut. Syukur mereka pun dapat atasi masalah senggugut selepas konsisten amalkaan herba maharani ni. Di sini, Tyaa ingin kongsikan beberapa testimony pengamal Herba Maharani ni yang telah berjaya mengatasi masalah senggugut mereka. 

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Best kan? No more senggugut after amalkan Herba Maharani ni. Sekotak ade 300 biji untuk kegunaan sebulan. Berminat nak cuba? Boleh hubungi or whatsapp Tyaa okay. Baiklah, sampai sini saja perkongsian entry kali ni. Jumpa lagi di entry akan datang okay! 

Tyaa
0138114483

Monday, 4 September 2017

IKHTIAR HAMIL PALING BERKESAN


Hi semua! Harini, Tyaa nak kongsikan ikhtiar hamil yg paling berkesan untuk semua yg sedang ikhtiar untuk dapatkan anak. In shaa Allah, cara yg sangat mudah untuk diamalkan. Cara yang dimaksudkan adalah dengan menggunakan Premium Beautiful Corset. Premium Beautiful merupakan salah satu rawatan alternatif untuk mendapatkan zuriat. Tak percaya? Jom lihat testimonies pengguna Premium Beautiful yg berjaya berikhtiar dengan Premium Beautiful corset ni.


Testimoni 1 : Atasi fibroid dengan PB lalu positif hamil


Testimoni 2 : Positif hamil setelah keguguran


Testimoni 3 : Hamil walaupun susah nak lekat


Testimoni 4 : Atasi masalah kitaran period lalu hamil


Testimoni 5 : Hamil setelah 2 bulan memakai PB


Sebenarnya, banyak lagi testimony dari pengguna Premium Beautiful corset ni yang berjaya hamil setelah konsisten menggunakan PB. Tapi, saje je nak highlight latest testimonies pengguna PB ni dengan uols! Hehe. Tak salah kalau kita mencuba betul tak? Ni pun salah satu ikhtiar, in shaa Allah dengan doa dan tawakal, usaha untuk hamil tu akan dipermudahkan oleh Allah SWT.

Mesti uols nak tau bagaimana PB bantu proses kehamilan berlaku kan? Jom lihat kat bawah.

  1. Premium Beautiful mengurangkan dan seterusnya membersihkan cysts dan fibroid dalam ovari yang diketahui banyak menyerang wanita terutama wanita berumur 40 tahun ke atas.
  2. Premium Beautiful membantu menyeimbangkan hormon estrogen dan progesterone, FSH, LH.
  3. Dengan hanya memakai Premium Beautifulkedudukan rahim adalah lebih stabil, kukuh, dilindungi dan disokong penuh sebagaimana fungsi bengkung ketika dalam pantang malah lebih baik lagi!
  4. Apabila rahim dalam keadaan baik, peluang untuk conceive adalah lebih tinggi!
  5. Sebenarnya kegemukan dan lebihan berat badan memang mengganggu hormon dan menjejaskan peluang untuk conceive. Premium Beautiful membantu menurunkan berat badan anda. Satu jam memakai PB akan membakar sehingga 900 kalori!!! 
  6. Boleh menyelesaikan masalah period yang tak teratur.
  7. Mengurangkan masalah period pain
  8. Premium Beautiful juga berkesan untuk menguatkan kembali otot rahim selepas bersalin.
  9. Boleh mengurangkan masalah keputihan.
  10. Premium Beautiful menyerap toksin di dalam badan melalui fabrik . 

Nampak tak bagaiman PB membantu untuk memudahkan proses kehamilan? Apabila badan kita sihat dan bersih, maka proses kehamilan akan lebih mudah untuk berlaku. Semoga segala ikhtiar kita untuk mendapat zuriat dipermudahkan oleh Allah SWT. jangan pernah henti berikhtiar, mana tau rezeki anda pulak hamil lepas berikhtiar dengan PB kan. Okay, kalau uols ade apa² pertanyaan tentang PB ni, jangan malu untuk whatsapp Tyaa ye. TQ for reading this entry.❤

Tyaa Mohd
0138114483
PB EXPERT


Sunday, 3 September 2017

CARA MEMBUAT KELUPIS SARAWAK

Hi uols! Raya Haji ni uols masak ape? Tyaa first time x balik kampung beraya sekali dengan mak bapak dan keluarga. Ni first time beraya haji berdua je dengan suami. Biasa memang kami balik kampung. Tapi tu la, cuti kejab je. Kalau balik naik kereta, dah bazir masa kat jalan sebab perjalanan balik dalam 12 jam on the road. So, cuti panjang nanti je la balik! Hehe. Bila dah beraya sendiri ni, kenala masak sendiri kan? Kalau beraya dengan mak bapak, harapkan masakan diorang jela. Haha! Bukan ape, jarang kan nak rasa air tangan mak bapak ni. Tambah² lagi dh berkahwin ni, merasa air tangan sendiri jela selalu. Hihu.

Okay, harini Tyaa nak berkongsi salah satu juadah yg Tyaa sediakan untuk beraya iaitu kelupis. First time buat kelupis tau. Alhamdulillah menjadi. Nasib la, kalau tak terpaksa la makan roti bantal time pagi raya! Haha syukur resipi ni menjadi. Husband pun puji cakap sedap. 🙈 Hehehe. Okay, jom lihat apa yg diperlukan untuk buat kelupis ni.

Bahan-bahan:
1. 2 kilo beras pulut
2. 2 paket serbuk santan
3. Garam secukup rasa
4. Daun nyirik

Itu sahaja bahan yg diperlukan. Mudah yg amat uols! Haha. Okay aritu Tyaa buat 2 kilo beras pulut, Tyaa pakai beras pulut susu brand Telang Usan. Maaf ye xde snap gambar bungkusan beras tu sebab excited nak masak! Makan berdua tapi masak 2 kilo beras alamatnya jadi stok untuk sebulan lah! Haha ni menunjukkan Tyaa memang x pernah ada experience lagi buat kelupis, ketupat, lemang dan keluarganya. Tak sangka boleh jadi dalam 27 biji kelupis. Lebihan tu masuk freezer nak makan nanti kukus je balik. Syukur walau xde experience tapi misi membuat kelupis ni berjaya. Boleh buat lagi next time! Okay fine, lari dari topik sebab excited sangat bercerita. Haha. Jom lihat langkah membuat kelupis di bawah.

Langkah-langkah membuat kelupis:



Cuci beras pulut sehingga bersih. Kemudian, toskan.




Masukkan bancuhan serbuk santan dan garam secukup rasa ke dalam kuali. Agak² sendiri lah ye rasa dia nanti. Seeloknya bagi rasa masin² berlemak untuk hasil yg lebih sedap. Tyaa pakai serbuk santan je sebab tu je yg ada kat rumah. Nak pakai santan perah atau santan kotak boleh je, lagi sedap hasilnya! Hehe. Masak dengan api perlahan sehingga pecah minyak.


Dah santan pecah minyak, masukkan beras pulut ke dalam bancuhan santan tu tadi.


Kacau sehingga santan diserap oleh beras pulut. Time ni uols boleh kacau² sambil merasa, kalau kurang masin tambah lagi garam. Kalau dah nampak lebih kurang macam gambar kat bawah ni, tutup api.


Biarkan beras pulut ni sejuk sedikit sebelum dibungkus ke dalam daun nyirik. Daun nyirik tu tadi jangan lupa cuci dulu sebelum guna. Husband Tyaa yg tolong cucikan dan keringkan kat bawah kipas. Dia siap tolong buangkan tulang daun yg keras tu jugak. Hehe. Tulang daun tu perlu dibuang untuk memudahkan proses melipat dan membungkus kelupis nanti. Now, let's wrap up our kelupis! Masukkan anggaran 2 sudu besar beras pulut ke dalam daun nyirik tu tadi. 


Kemudian, bungkus dan kukus selama 40 minit. 


Tyaa lipat² je asalkan ketat dan padat okay lah tu. Yang penting x masuk air kalau dikukus nanti. Time kukus nanti, aroma wangi dari daun nyirik tu akan memenuhi segenap pelusuk hidung dan rumah anda. Haha. Habis 40 minit, cuba cek kelupis anda dah masak ke tak. Sebagai langkah berjaga-jaga takut terbagi husband makan yg x fully cook. Hehe. Tyaa siap pasang timer okay untuk memudahkan lagi proses penyediaan kelupis ni. Dah 40 minit dikukus, maka siaplah kelupis kita! 


Mudah je kan? Jom try dan kongsikan pengalaman uols pulak buat kelupis ikut resipi ni. Dipersilakan untuk share resipi ini dengan ahli keluarga atau kawan² uols jugak. Okay, selamat mencuba! ❤

CARA UKUR SAIZ PREMIUM BEAUTIFUL DENGAN TEPAT

Morning semua! Hari ni dah hari Ahad, nasib baik esok PM bagi cuti sempena meraikan kejayaan Malaysia meraih pingat JUARA dalam SEA GAMES 2017. Seronok kan cuti? Boleh rehat² je dok umah bersenang-lenang!  Hehe. Okay, hari ni Tyaa nak ajar uols cara untuk ukur saiz Premium Beautiful (PB)! Kalau ikut cara yg Tyaa ajar ni, xde masalah x selesa atau rimas bila pakai PB korset ni!

Dah ready ke? Okay, bila cakap nak mengukur saiz pb ni, maka yg uols perlukan adalah pita pengukur, kertas dan pen untuk mencatat 4 ukuran utama yg diperlukan. Make sure anda ukur dalam unit sentimeter (cm) ye. Sila rujuk gambar di bawah untuk melihat bahagian badan yg perlu diukur.

4 ukuran utama (cm) :
1. Bahagian puncak payudara
2. Bahagian bawah payudara
3. Bahagian pinggang
4. Bahagian puncak punggung

Uols boleh rujuk gambar kat bawah ni untuk langkah mengukur pulak. 

Ukuran pertama: Puncak payudara

Ukuran kedua: Bawah payudara

Ukuran ketiga: Ukur lilit pinggang

Ukuran keempat: Puncak Punggung

Dah catat 4 ukuran ni? Boleh bagi Tyaa 4 ukuran tu supaya mudah untuk Tyaa tentukan saiz PB uols. TAPI TAPI TAPI, Tyaa nak berkongsi next step yg Tyaa buat lepas dapat 4 ukuran tadi.  Ni info tambahan special untuk pengunjung blog Tyaa je tau. Special kan uols hiks. Now, kita tentukan saiz long bra, waist nipper dan long girdle uols pulak. Boleh rujuk jadual di bawah untuk langkah seterusnya. 

SAIZ LONG BRA
Kita mulakan dengan tentukan saiz cup uols dlu. Nak tentukan saiz cup mudah je, refer balik 4 ukuran utama tadi dan tolakkan aje. Formulanya adalah:

Ukuran puncak payudara - Ukuran bawah payudara 

Contoh:
92 cm - 82 cm = 10 cm

Refer jadual (ukur lilit  bawah payudara). 10 cm tu dalam baris CUP C. Dah dapat saiz cup now kita cari saiz Long Bra pulak. Caranya, refer balik ukuran pinggang anda tadi. Misalnya pinggang anda 75 cm. Refer jadual (ukuran badan anda), 75 cm dalam range 73-77 kan? Tengok saiz Long Bra di baris yg sama, saiz Long Bra adalah 75. Maka, saiz Long Bra anda adalah 75C.

SAIZ WAIST NIPPER
Nak tentukan saiz waist nipper paling mudah. Anda lihat balik ukuran pinggang anda. Misalnya, 75cm. Rujuk jadual (ukuran pinggang anda). 75 cm tu dalam range 73-79 kan. Di baris yg sama, saiz Waist Nipper anda adalah 76.

SAIZ LONG GIRDLE
Formulanya adalah:

Puncak punggung - pinggang = ______  cm. 

Kalau beza dia lebih daripada 28 cm, then you need to take one size bigger. 

Macam tu la cara nak ukur saiz PB dengan tepat. Kalau uols malas nak kira saiz PB tu, uols bagi je 4 ukuran utama tadi tu je. Nanti Tyaa tolong kirakan saiz PB tu. Nak jumpa pon boleh je, boleh Tyaa tolong ukurkan sekali kan? Bagi yang berminat nak beli PB ni, boleh contact Tyaa okay! Kita talk² kat wsap atau tinggalkan aje komen kat entry ni. 

Tyaa
0138114483
PB EXPERT






Saturday, 2 September 2017

CARA KURUSKAN BADAN DENGAN CEPAT

Salam hujung minggu semua! Mungkin belum terlambat untuk Tyaa ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua kan. Macam mana raya uols? Misi diet kena hold dulu lah raya ni kan? Mana dapat tahan dengan godaan ketupat yg seksi berlemak tuh, rendang daging yg hitam pekat menawan dan pelbagai juadah raya yang sedap² kan. Takpe, raya bukan selalu. Sekali-sekala kita cheat day! Haha.

Harini Tyaa nak berkongsi satu tips kurus dengan cepat! Satu je uols, confirm kurus sekelip mata kalau buat! Nak tau apa dia? Caranya amat mudah. Jauh lebih mudah daripada memasak ketupat! (eh apa kaitan) Saja nak bandingkan betapa mudahnya tips yg Tyaa nak kongsikan ni. Hehe. Caranya adalah, sarungkan Premium Beautiful di badan anda! Tau tak premium beautiful tu apa? Tengok gambar bawah ni.


Ni la Premium Beautiful (PB). PB ni terdiri daripada 3 bahagian iaitu Long Bra, Waist Nipper dan Long Girdle. Setiap piece dilengkapi dengan teknologi Far Infrared (FIR) yg membantu untuk mempercepatkan penurunan berat badan dan menjaga kesihatan dalaman wanita. 

                  

FYI, bila sarung je PB ni, terus dapat immediate shaping body kita! Segala bonjolan lemak yg menggelebeh ditutup kemas oleh PB ni! Tak caye? Lihat bukti di bawah! 




Ha nampak x testimony kakak² ni? Ada yg dh dua kali bersalin czer. Kalau bersalin czer ni pantang dia lebih payah daripada bersalin normal. X boleh bertungku. Bila x boleh bertungku, maka segala gelebehan (wujud ke word ni?)  akan terus kekal bersemayam di tubuh anda! Ngeri kan? Huhu. Jadi, Tyaa suggest pemakaian PB kat sis ni. Nampak x perbezaan with and without PB ni? Mudah kan tips kuruskan badan ni? Tak payah la mimpi nak diet bagai untuk kuruskan badan. Diet 2 minggu straight pun belum tentu dapat kurangkan lemak kat badan kita! Haha. 

Selain instant shaping, PB ni membantu untuk menurunkan berat badan dengan cepat! Bayangkan, satu jam menggunakan PB ni boleh membakar sehingga 900 kalori dalam badan anda!! Dapat bayangkan kalau pakai PB 5 jam sehari? Memang cepat la kurus! Normally, customer yg menggunakan PB ni boleh kurus dalam masa 2 bulan, dengan penurunan sehingga 15 kilogram. Tutup sikit mulut tu. Nganga luas sangat kang masuk lalat pulak. X sempat nak habiskan entry Tyaa share ni. Tyaa x suka explain panjang² tau, lihat saja bukti di bawah. 



Syukur ramai dah berjaya kurus dengan sihat with PB ni. Body S shape bukan lagi idaman, kini jadi kenyataan dengan PB. Berat 3 angka pon cepat je turun uols! Takde yg mustahil dengan PB ni. Harapkan diet, memang sampai 5 tahun diet pun 10kg payah naw nak turun! Haha. sampai sini saja ye perkongsian untuk tips cepat kurus dari Tyaa! Jom kuruskan badan uols dengan cepat with Premium Beautiful! Beli dengan Tyaa ni special tau, dapat harga murah + free gift lagi! Berminat? Jom hubungi Tyaa lelaju! 

Tyaa
0138114483
PB EXPERT