Monday, 19 November 2018

4 KELEBIHAN DAFTAR AHLI SHAKLEE : RUGI KALAU TAK TAHU

Assalamualaikum semua. Entry kali ni Tyaa nak share kelebihan apabila cuols mendaftar sebagai ahli Shaklee. Tak ramai yang tahu kelebihan sekiranya mendaftar sebagai ahli Shaklee. RUGI sangat kalu tak daftar sebagai ahli ni!

Analoginya begini.

Kalau cuols pergi ke Supermarket, cuols nak beli produk pada harga MEMBER ke BUKAN MEMBER? Pastinya cuols sanggup berbaris 30 minit demi mendapatkan KAD KEAHLIAN betul tak? Kenapa tak beli je pada harga Bukan Member tu?

Sebab cuols diberi pilihan untuk dapatkan produk pada harga jauh lebih murah bila ada kad keahlian kan? Same thing goes with Shaklee. Eh eh tiberr je change language. Hiks. Baiklah, teruskan membaca untuk mengetahui pelbagai kelebihan sebagai ahli Shaklee.


1. PENJIMATAN HEBAT SEHINGGA 25 %
Biasa beli produk di Mall pada harga ahli boleh jimat sampai RM 5 pun dah melompat dengan girangnya kan? Dengan Shaklee. Cuols boleh jimat sehingga PULUHAN ringgit untuk SATU produk!


2. BELI PRODUK, DAPAT CASH BONUS
Ni part yang paling BEST. Selalu kita kumpul card points untuk tebus barangan kan? Dengan Shaklee, pembelian produk akan menyumbang untuk pulangan tunai. Cukup je 150 uv, Shaklee akan masukkan RM 23.25 dalam akaun weols. Makin banyak cuols kumpul points, makin tinggi CASH BONUS yang cuols dapat.

Ikut pengalaman Tyaa, memang dapat lebih dari tu. Yela, katakan awal bulan kawan nak order Set Kulit Cantik. Keesokan harinya, saudara pula pm nak beli Set Sakit Lutut untuk mak dia. And... Bila kawan ofis tau kita member Shaklee, dia pon berminat nak beli. So, dalam pada kita bantu orang lain untuk sihat dan cantik dengan Shaklee, tak sengaja lah dapat kumpul banyak points dan dapat CASH BONUS tu!


3. PEMBELIAN SISTEM ONLINE SHOPPING
Mudah je nak buat pembelian produk. Tak kisah la nak beli untuk sendiri ke, mak ayah ke, pak sedara ke, kawan ke. Masuk je dalam sistem shaklee online, keyin maklumat penerima. Settle. Shaklee yang akan poskan produk tu ke alamat anda. Mudah kan? Takyah la nak jalan jauh-jauh p Branch Shaklee. Buat je online. Mudah.




4. TAK PERLU KELUAR MODAL UNTUK BERNIAGA
Semua produk dalam sistem shaklee tu weols yang punya. Kita simpan je cantik-cantik dekat Branch Shaklee. Tiba masa customer nak beli, barulah kita keyin details customer kita tu. Keyin lepas customer buat pembayaran ya. Ni info khas untuk siapa yang berminat untuk jana pendapatan dari rumah ya.


BAGAIMANA NAK DAFTAR AHLI SHAKLEE?
Yuran Keahlian Shaklee hanya RM 75 sahaja. Yuran ini untuk bayaran membership kit Shaklee yang akan menjadi milik anda. Membership kit ni lah untuk cuols rujuk semua perkara tentang produk Shaklee. Harga, Info dan sebagainya. Lepas bayar yuran ni, Shaklee akan pos Membership kit bawah ni terus ke alamat cuols.

Lepas buat bayaran RM 75 tadi, cuols boleh terus login masuk ke akaun Shaklee2u menggunakan ID sendiri. Nak buat pembelian produk terus pon boleh dah.





NAK DAFTAR PERCUMA?
Pembelian melebihi 200 uv layak untuk FREE MEMBERSHIP. Jimat RM 75! Caranya cuols kumpul je order kawan-kawan yang nak beli sekali. Cukup 200 uv, layak dah untuk free membership shaklee ni.

Apa tunggu lagi? Jangan bertangguh untuk nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee. Terus klik gambar di bawah untuk segera mendaftar!


Sunday, 7 October 2018

KETAHUI PELBAGAI MANFAAT AIR PUTIH UNTUK KESIHATAN

"MINUM AIR SEKARANG!"

Hah. Bukan saja-saja je mak-pak dan cikgu-cikgu di sekolah kerah kita minum air putih selalu! Tyaa paling tertekan bila tengok murid-murid bawak air warna-warni kat sekolah tau. Terus bagi didikan percuma kat budak tu cakap len kali bawak air putih je. Baru besar nanti jadi sihat dan CANTIK! Haha. Budak sekarang mana faham kalo kita explain berat-berat kan. Jadi Cice cakap la dalam bahasa yang mudah difahami lingkungan minda dorang. Hihi. Syukur ramai murid kat sekolah memang dengar kata. Tak pandai pun dorang belajar untuk jadikan amalan.


Kredit : Tipsfromtown



KENAPA WAJIB MINUM AIR PUTIH?

Tau tak berat badan kita merangkumi kira-kira 60 peratus air? Tubuh kita menggunakan air dalam semua aktiviti sel, organ, dan tisu untuk membantu mengawal suhu dan mengekalkan fungsi tubuh yang lain. Setiap masa, tubuh akan kehilangan air melalui pernafasan, berpeluh, dan pencernaan. Sebab tu lah WAJIB minum air putih. Tak nak la aktiviti sel dalam badan jadi lembab dan slow akibat tubuh yang kering-kotang kan? 

APAKAH MANFAAT AIR PUTIH?

Ada 8 manfaat air putih yang and perlu ketahui. Sila hadam dan cerna setiap satu ya. 

1. Menguruskan badan
Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita. Pergh! Minum air putih pun boleh kurus? Terus lari p ambik air. Haha. Gitu lah pompuan. Pantang dengar tips-tips nak kuruskan badan. 

2. Meningkatkan kesuburan
Tahukah anda bahawa air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa. Ni info baru untuk Tyaa jugak ni. 

3. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih 8 gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat mengelakkan masalah sembelit serta meningkatkan proses pembakaran kalori secara lebih efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air putih bukan saja dapat melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal. Rajin-rajin minum air putih ya. Kanser ni penyakit yang paling digeruni! Moga-moga tindakan kecil kita ni mampu elakkan diri daripada terkena penyakit kanser ni.

5. Rawatan kecantikan
Wow. Ingatkan SR Vita-C Plus je yang boleh cantikkan kulit! Rupanya air putih pun boleh ya?Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut. Haa malas minum air pun punca kulit jadi kusam. Kusam sebab banyak toksin berkumpul dalam badan tak dikeluarkan. Macam mana nak flash out toksin yang bergelumang dalam badan kalo malas minum air putih? 

6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika kita tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia. 

7. Menyihatkan jantung
Air putih juga dipercayai dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok
Air putih bukan sahaja digunakan untuk mengubati pelbagai masalah kulit, namun ia juga sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu menguatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.


KAJIAN TENTANG KEHEBATAN AIR PUTIH SEBAGAI PENAWAR PENYAKIT

Kajian oleh para sainstis mendapati bahawa amalan minum air putih sebaik saja bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society telah berjaya membuktikannya dalam kes-kes tertentu. Terbukti, amalan minum air putih mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Antara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini adalah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Nampak tak kepentingan air untuk kelangsungan kesihatan ni? Lepas ni kena rajin-rajin minum air putih ya. Boleh jadi sihat, cergas dan CANTIK. 



Thursday, 4 October 2018

VITAMIN C SHAKLEE : KELEBIHAN DAN KEUNIKAN SR VITA-C PLUS

Salam semua. Hari ni Tyaa nak kongsikan tentang salah satu produk Shaklee yang menjadi pilihan ramai. Vitamin C Shaklee sebenarnya dikenali dengan nama Sustained Release Vita-C Plus.

Apa itu Vitamin C?
Vitamin C merupakan vitamin jenis larut air dan berfungsi sebagai sumber antioksidan. Ia amat penting untuk menjaga kesihatan gigi, gusi, tulang dan kesihatan tubuh badan kita. Kalau cuols nak tahu, banyak sangat kepentingan Vitamin C ni untuk tubuh kita. Malangnya, tubuh tak dapat menghasilkan sendiri Vitamin C ni. Sebab tu kita kena ambil sumber vitamin C melalui pemakanan seharian ataupun supplement. 

Tyaa memang amalkan makan buah-buahan, sayur-sayuran dan ambil supplement Vitamin C Shaklee. CUMA, buah dengan sayur tu tak dapat nak istiqamah makan. Hihi. Kadang ambil, kadang tak. So, Tyaa topup keperluan vitamin c harian menerusi Vitamin C shaklee je. Sebiji sehari je dah cukup tampung keperluan vitamin c yang diperlukan oleh tubuh. Best kan? Mudah, cepat dan jimat gittew. Bawah ni Tyaa sertakan gambar vitamin C shaklee untuk tatapan cuols.



KELEBIHAN DAN KEUNIKAN SR VITA-C PLUS
  • Sebotol ada 180 tablet untuk kegunaan SETENGAH TAHUN. Ambik sebiji sehari je cukup.
  • Sumber vitamin c semulajadi yang diekstrak dari jagung.
  • Setiap tablet mengandungi 525.35 mg Vitamin C dan turut dilengkapi dengan 120 mg Bioflavonoids. Bioflavonoids ni kita boleh dapat dari kulit buah oren. Tapi, cuols makan ke kulit buah oren? Pahit, tak lalu nak makan betul tak? Bioflavonoids ni penting tau. Ia berfungsi untuk  meningkatkan keberkesanan penyerapan Vitamin C, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas. Mujur dalam tablet vitamin c shaklee dah ada kandungan bioflavonoids ni. Kalo x memang TAK AKAN dapat sumber Bioflavonoids ni sebab ai tak lalu nak makan kulit limau tu. Hehe.
  • Memiliki teknologi Sustained Release : Melepaskan 100 mg vitamin c setiap 1 jam. Satu tablet membekalkan vitamin c berterusan selama 5 jam. Jadi, takde pembaziran berlaku sebab semua kandungan vitamin c dapat diserap oleh tubuh. Vitamin C biasa di pasaran tak ada teknologi Sustained Release ni tau. Maksudnya, lebihan vitamin C yang tidak diserap oleh tubuh disingkirkan melalui air kencing. Tak ke MEMBAZIR namanya tu? Hehe.
  • Setiap tablet memiliki khasiat yang sama dengan 7.5 biji buah oren. Ni paling best! Boleh bayangkan tak kalo cuols p kedai beli 7 8 bijik buah oren. Agak-agak berapa ringgit cuols kena bayar? Di tempat Tyaa capai belasan ringgit tau! Baik beli Vitamin C Shaklee ni. Jimat yakmat. Hihi. Sebiji baru 50 sen je cuols! MURAH MELAMPAU.





MANFAAT SR VITA-C PLUS

Berikut merupakan manfaat vitamin c untuk tubuh.


1. Manfaat Vitamin C untuk kulit
  • Merangsang pembentukan kolagen dalam badan dengan mengekalkan enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.
  • Melindungi kolagen daripada kerosakan oksidatif.
  • Mengurangkan kerosakan kulit akibat cahaya matahari.
  • Mencerahkan kulit secara sekata.
  • Memperbaiki kulit yang berjerawat, berminyak dan kering.
  • Mencegah / mengurangkan pigmentasi penyebab utama jeragat.
  • Memulihkan luka, tonsils, kesan melecur dan ulser dengan cepat.
  • Berfungsi sebagai agen anti-radang.

2. Manfaat Vitamin C untuk kesihatan
  • Meningkatkan sistem imun - membina sel darah merah yang sihat untuk meningkatkan penyerapan zat besi, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.
  • Memperbaiki masalah insomnia.
  • Meningkatkan tenaga badan dan mengelakkan keletihan.
  • Menghasilkan bahan pemancar saraf (neurotransmitter).
  • Mencegah penyakit buta akibat katarak.
  • Mencegah batu karang pundi hempedu.
  • Menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah.
  • Menghindar arteriosclerosis.
  • Mengekalkan kapilari darah yang sihat. 
  • Mengekalkan kolesterol dan tekanan darah yang sihat.
  • Memperbaiki stress & masalah berkaitan mental.
  • Memperbaiki resdung seperti bersin.

3. Manfaat Vitamin C untuk perangi kanser
  • Meningkatkan interferon semulajadi tubuh untuk merangsang pengeluaran T-cells melawan kanser, menyingkirkan kimia berbahaya & menghapuskan radikal bebas.


4. Manfaat Vitamin C untuk atasi Gout
  • Mengurangkan risiko penyakit gout
  • Menurunkan paras asid urik

ADA TAK ALAMI GEJALA DI BAWAH?
  • Mudah selsema
  • Mudah bersin
  • Mudah deman
  • Kulit kasar
  • Mudah stress
  • Wajah nampak tua dari usia 
  • Anemia
  • Penyakit skurvi
  • Luka lambat sembuh
  • Kolagen makin kurang
  • Gusi berdarah, bengkak
  • Rambut kering, bercabang
  • Hidung berdarah
  • Badan bengkak, sakit sendi
  • Kedutan, garis halus dan bintik usia

Ada? AWAS! Itu tandanya cuols kurang mendapat bekalan vitamin C! Alaa. Usah risau, pelaburan 50 sen je sehari kalo cuols beli Vitamin C Shaklee ni tau. Murah sangat! Dengan khasiat sebiji umpama makan 7.5 biji buah oren tu. Rugi kalo tak nak amal. Rajin makan vitamin C, kulit akan tambah cantik, tubuh badan pun tambah sihat dan bebas daripada gejala-gejala yang Tyaa senaraikan kat atas tuh.

Berminat nak dapatkan Vitamin C dengan tawaran istimewa? Klik gambar di bawah terus ya.





Wednesday, 19 September 2018

DOA MURAH REZEKI

Good morning. This is just one short and sweet entry keh. Hehe. Saja nak share dengan cuols satu doa agar diberi rezeki yang cukup dan halal dalam kehidupan.

Jom amalkan sama-sama doa ini. Semoga doa ini menjadi amalan harian kita. Tyaa doakan agar orang yang amalkan doa ini mendapat rezeki yang cukup dan berkat sepanjang hidup. Aamiin. Selamat beramal. 

Kredit : Pemilik foto

Monday, 17 September 2018

CARA HILANGKAN SAKIT LUTUT SEAWAL SEMINGGU





Sakit lutut ini berlaku disebabkan sendi yang dah lusuh dan haus. Sakit lutut dalam kalangan orang yang dah berusia dipanggil Osteoarthritis iaitu sejenis sakit sendi yang disebabkan oleh penuaan dalam sendi.

Tapi jangan ingat orang tua je yang alami sakit lutut ni tau. Orang muda pun ade je yang mengalami sakit lutut ni. Kebiasaannya terjadi akibat dari kecederaan lutut kesan bersukan ataupun mengalami masalah berat badan. Siapa yang tengah mengalami sakit lutut tu boleh cuba satu petua mujarab ni!

MINUM AIR HALIA REDAKAN SAKIT LUTUT 

Halia merupakan ubat yang sangat berkesan untuk mengurangkan kesakitan. Ini adalah disebabkan kehadiran sifat anti-radang dalamnya.

Credit : Top10homeremedies


Bahan - bahan yang diperlukan :
- 1 ketul halia
- 1 cawan air
- Sedikit perahan jus lemon
- Sedikit madu

Cara-cara penyediaan:
- Hancurkan 1 ketul halia
- Masukkan halia yang dihancurkan ke dalam 1 cawan air
- Didih selama 10 minit dan tapiskan
- Masukkan sedikit perahan jus lemon ke dalam air halia.
- Masukkan 1 sudu teh madu ke dalam campuran air halia dan jus lemon.
- Kacau hingga sebati dan sedia untuk diminum.

Boleh minum 2-3 cawan setiap hari sehingga sakit lutut hilang. Kalau tak lalu nak telan air halia yang pahit tu, sila teruskan pembacaan anda untuk mengetahui satu lagi cara yang mudah nak atasi sakit lutut tu.

HILANGKAN SAKIT LUTUT DENGAN VITAMIN SHAKLEE

Supplement ni berkesan seawal SATU MINGGU tau. Ni testimoni daripada kawan Tyaa sendiri. Beliau cuba macam² produk nak hilangkan sakit lutut tu. Alhamdulillah. Amal shaklee tak sampai seminggu sakit lutut tu hilang.

Antara cadangan supplement untuk hilangkan sakit lutut adalah :

  1. Ostematrik
  2. Omega Guard
  3. Collagen Powder
  4. Vivix
  5. Advance Joint Health Tablet 







Antara testimoni yang dah berjaya atasi sakit lutut dengan supplement shaklee adalah seperti berikut :









Hebat kan supplement shaklee ni? Sekelip mata sakit lutut yang berpuluh tahun hilang. Ada yang makan malam ni, esok sakit berkurang. Kadar penyembuhan setiap individu ni berbeza kan? Jadi, kita usaha je berikhtiar. Lepas tu bertawakal pada Allah. In shaa Allah dipercepatkan lagi proses penyembuhan tu. Kalau anda nak dapatkan supplement shaklee ni pada harga yang istimewa, klik je link di bawah ya. Sekian perkongsian daripada Tyaa, Assalamualaikum. 😊




Saturday, 15 September 2018

KELEBIHAN OSTEMATRIX SHAKLEE : BUKAN SEKADAR PIL KALSIUM

Salam hujung minggu semua. Hujung minggu ni special sikit sebab terus sambung cuti hari Isnin sempena Hari Malaysia esok. Tyaa & husband takde plan nak p mana-mana hari ni so Tyaa nak tulis entry baru tentang pil kalsium keluaran Shaklee iaitu Ostematrix Shaklee.

Ada tak yang x lalu nak minum susu kat sini? Bahaya tau kurang sumber kalsium dalam pemakanan seharian. Kalsium sangat penting untuk mengekalkan kesihatan tulang memandangkan ia adalah struktur penting dalam tubuh.

Susu ni salah satu sumber kalsium. Sebenarnya banyak lagi contoh makanan yang boleh diambil untuk mendapat sumber kalsium. Tyaa sertakan gambar di bawah yea (sumber : Google).

10 Makanan Tinggi Kalsium:



Alternatif selain susu :

Nak pilihan yang mudah lagi murah? Boleh cuba Ostematrix Shaklee. Ostematrix ni bukan sekadar pil kalsium tau. Ia merupakan supplemen kalsium dalam bentuk tablet dengan formula unik dari mineral semula jadi dan garam mineral dari laut mati dan dilengkapi dengan magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum dan boron. 

Kesemua nutrien ini perlu diambil bersama untuk diserap oleh tubuh dan menghalang endapan pada sesetengah mineral. Mengikut kajian pengambilan kalsium adalah paling bagus jika diambil bersama dengan magnesium untuk penyerapan optimum. Ini kerana pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang boleh menyebabkan penyakit batu karang. Jadi pastikan kalsium anda lengkap sekali dengan magnesium macam ostematrix ye!


Fakta Menarik Ostematrix Shaklee


Hebat kan? Sebiji pil ostematrix sama khasiat dengan segelas susu tinggi kalsium atau 80 biji badam. Baru sebiji. Bayangkan sebotol ni ada 120 biji. Harga baru RM 61.25. Jimat banyak amalkan pil ostematrix ni kan. 
  • Bersaiz kecil, licin dan mudah ditelan. 
  • Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
  • 100% semulajadi dan selamat untuk jangka panjang.


Siapa yang perlukan Ostematrix?


Kalau rase dibelenggu masalah di atas, jangan bertangguh nak selesaikan masalah tu dengan ostematrix ni. In shaa Allah, sekelip mata je masalah cuols tu selesai! Pengalaman Tyaa sendiri deal dengan ibu mengandung yang alami sembelit, beliau makan 2 biji ostematrix je terus lawas keesokan pagi. 


Manfaat Ostematrix :
  • Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat.
  • Memulihkan kekejangan, kebas-kebas, sakit tulang belakang dan simpul biawak (bagus untuk ibu mengandung).
  • Meringankan stress dan murung.
  • Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh).
  • Membekalkan tenaga bagi orang yang sibuk
  • Menstabilkan tekanan darah agar berada pada tahap normal.
  • Meringankan sakit ketika haid. (Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut).
  • Membantu masalah gastrik.
  • Membantu pengurusan badan dalam proses pembakaran lemak.
  • Membantu dalam mengatasi sembelit.
  • Merendahkan kandungan fosfat bagi mereka yang mengidap penyakit buah pinggang kronik. 
  • Meringankan sakit kepala/ migrain yang teruk dan berlarutan.


Banyak kan manfaat Ostematrix ni? Bukan sekadar pil kalsium je. Hihi. Nak dapatkan ostematrix pada harga istimewa? Bulan ni ada promosi. Klik link di bawah untuk dapatkan harga promosi! 


Friday, 14 September 2018

RESIPI BUTTERMILK CHICKEN PALING SEDAP DI DUNIA

Isk tajuk entry tu pun. Kemain over kan. Haha! But reaaally guys, Tyaa dah try banyak resipi buttermilk chicken ni tapi HAMBAR. Kadang buat jadi cair, x sedap.  Bersyukur sangat dapat belajar resipi ni daripada jiran Tyaa yang baik hati, Kak Fida namanya. Dulu la berjiran, sekarang Tyaa dah pindah. Kempunan dah nak merasa makanan dap dap dari Kak Fida! Hihi.

Okay okay, Tyaa mulakan yea. Sebelum tu, maafkan ai kerana mengepos entry yang kurang bertepatan dengan tema belog ai which is "To the Beautiful and Healthier you". But it's okay. Kita buat a healthier version of buttermilk chicken keh. Kurang kuantiti gula dan butter. Hehe. Tapi, jangan amalkan selalu masak buttermilk chicken ni yea. Takut² berat naik mencanak-canak nanti.

Bahan-bahan kuah:

  • 4 ulas bawang putih tumbuk dengan 1 cili merah (nak lagi pedas letak la 2 ke 3 ke) 
  • Setengah tin susu cair Marigold
  • Gula sesudu (Ni versi sihat sesudu gula. Nak yang tak sihat buh la lebih sikit ye. Hihi) 
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit lada hitam ditumbuk sekali ngan cili dan bawang putih (lebih kurang 10 butir gitu) 
  • 2 tangkai daun kari
  • Satu sudu butter

Cara buat kuah buttermilk :


Panaskan sesudu minyak makan. Masukkan bawang putih dan cili yang ditumbuk bersama lada hitam. Terus masukkan daun kari yang dah siap dicuci bersih. Dah naik bau, masukkan susu cair. Kemudian, biar menggelegak jab baru masukkan ayam yang dah siap digoreng setengah masak (Ayam perap dan goreng macam cuols biasa buat ye). Masukkan sekali satu sudu butter, satu sudu gula dan garam secukup rasa. Biar ayam masak dan serap kuah yang sedap pekat likat tu. Siap! Jadilah macam gambar di bawah.





Dah cuba nanti kongsikan dengan Tyaa keh? Feel free to share this recipe to your family & friends. Selamat mencuba! 😊